Theaterfotografie is topsport

November 16, 2016  •  Leave a Comment

Eén goeie manier

Veel fotografen staan achterin de zaal met een grote telelens en halen zo hun karakters dichterbij.  Het creëert afstand , en je hebt nooit het idee dat je in het spektakel wordt betrokken.

 

Mijn manier, en volgens mij de enige die de kijker écht kan boeien, is om als het ware in het theaterspel mee te spelen. Je beweegt mee met de actie en je staat met je neus bovenop de acteurs die op dat moment de aandacht naar zich toetrekken. Breng dat goed in beeld, en de emoties, de lichaamstaal en de kostuums doen de rest.

Hoe doe ik dat vraag je? Ik fotografeer uitsluitend met een 50mm lens.  Op een camera met een fullframe sensor welteverstaan. Ik ren tussen de acteurs en figuranten door, ga door mijn knieën, lig op de grond als het moet, en soms met mijn lens maar twintig centimeter van de acteurs vandaan.

20160427_Moulin_Rouge-249820160427_Moulin_Rouge-2498

Topsport

Dat betekent wel dat je constant loopt, gaat zitten, weer opstaat, gaat liggen, van het podium af, er weer op, naar achter, naar voor, links en rechts.  Je moet ook min of meer weten hoe het script in elkaar zit en wat er wanneer gebeurt. Na een avond fotograferen ben je écht moe, als je het goed doet.

Op die manier krijg je als kijker de indruk dat je in het stuk zit. Het wordt heel dynamisch, en de verschillende hoeken van waaruit de foto's worden genomen, geven het publiek achteraf weer een heel andere kijk op het geheel.

20160425_Moulin_Rouge-086420160425_Moulin_Rouge-0864

De fotograaf is geen buitenstaander

Ik prefereer het om "huisfotograaf" te zijn. De enige fotograaf die alles vastlegt wat een toneelgezelschap doet.  Je bouwt een band op met de acteurs en de regisseur op zo'n manier dat je weet hoe de regisseur het stuk bedoeld heeft. Hoe hij hoopt dat het publiek het zal zien.  En dat moet je in je fotoreportage weten te vatten. Heb je die band niet, of overleg je niet, dan doe je maar wat en hoop je er het beste van.  De voorbereiding is heel belangrijk. De foto's zijn achteraf ook een uitstekende manier voor het hele gezelschap om nog een lange tijd na te genieten. Tenslotte hebben ze er maanden werk in gestopt om er iets van te maken dat herinnerd mag worden. Ik vind dat je dat als fotograaf alle eer moet aandoen. Je moet jezelf een deel van het gezelschap voelen, anders krijg je het niet gedaan. De passie komt altijd in de foto's terug.

Informatie over Vue

Jeroen is gepassioneerd door fotografie, en met name door podiumkunsten. Hij is de huisfotograaf van Theatergroep Vooruit in Deinze. Deze samenwerking begon, toen John Lammertijn, regisseur en acteur bij Vooruit een theaterstuk schreef - Den Trouw dat in 2015 in de prijzen viel: het Landjuweel.  Er zou een voorstelling in het NTGent volgen, en dat moest natuurlijk vereeuwigd worden.  Jeroen nam de fotografie voor zijn rekening.  Het viel in de smaak, en de toon was gezet.
Verder behoren modellenfotografie, kinderen, fashion en straatfotografie (fine art) ook tot zijn specialiteiten.

Geweldige productie

Moulin Rouge, een productie van de Vooruit en geregisseerd door John Lammertijn is geschreven vanuit de film.  De fotoreportage van dit stuk vindt u door hier te klikken.


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January February (4) March April (1) May June July August September October November (3) December (4)
January February (4) March (1) April May (3) June (1) July August September October (4) November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December